Na které ruce se nosí zásnubní prsten

V Česku nosí snoubenci nejčastěji zásnubní prsteny na:

  • Levé ruce, ale jedná se pouze o nepsané pravidlo.
  • Zásnubní prsten se nosí obvykle na prsteníčku.
  • Prsteníček je hned vedle malíčku, tedy čtvrtý prst od vašeho palce.
  • Existují i alternativy nošení, a to nejčastěji na prostředníčku levé ruky.
  • Některé ženy nosí zásnubní prsten raději na pravé ruce, a to většinou na prsteníčku, či prostředníčku.
process

Znamení věčné lásky?

Nebylo tomu tak vždy. Některé historické prameny uvádějí, že se využíval pouze jeden prsten a nerozlišovalo se mezi prstenem zásnubním a snubním. Stejně tak nebylo vždy pravidlem nosit prsten na levé ruce. Naopak v minulosti dominovala často ruka pravá a na malbách či obrazech můžeme pozorovat alternativní způsoby nošení.

Zásnubní prsten se nosí na znamení příslibu manželství a závazku mezi dvěma milenci. Signalizují tak svému okolí, že jste našli tu či toho pravého, se kterým chtějí strávit zbytek svého života. Kultura, náboženství, móda a životní styl ovlivňují, na kterou ruku a na který prst nám partner prsten navleče.
process
process

Manželé, nebo milenci?

Z historických pramenů víme, že již ve starověkém Egyptě a Římské říši se prsteny z lásky nosily na čtvrtém prstu levé ruky. Naši předkové věřili, že prostředníčkem až k srdci vede „Vena Amoris“, tedy žíla lásky. Nošení prstenu na tomto prstu představovalo lásku a oddanost.

Prsteníček, nebo prostředníček?

Dnes se v některých zemích nosí zásnubní prsteny na prsteníčku, ale je jim jedno, na které ruce to je. V jiných kulturách se zásnubní prsteny do svatby nosí na čtvrtém prstu pravé ruky a po sňatku se přenáší na prsteníček levé ruky. Narůstá počet mužů, kteří nosí nejen snubní, ale i zásnubní prsteny. Navíc pro muže neexistuje žádné pravidlo týkající se vhodné ruky pro prsten.
process

Levá, nebo pravá, tak kde je pravda?

Mohou se rozhodnout, že je budou nosit na obou. Jsme přesvědčeni, že neexistuje správný nebo špatný způsob, jak nosit zásnubní prsten. V dnešním moderním světě můžete být tak kreativní a jedineční, jak se vám zlíbí. Mnozí z Vás přihlédnou více nežli k tradici ke svému životnímu stylu. Například levák se rozhodne k nošení prstenu na pravé ruce, která mu nabídne větší ochranu před poškrábáním a nežádoucími nárazy.

Tradičně? Moderně? Hlavně srdcem❤️

Je opravdu jen na Vás, zda se budete držet tradičního významu zásnubního prstenu a navléknete si jej na čtvrtý prst levé nebo pravé ruky. Pokud však rádi zkoušíte něco nového, pak si můžete vybrat, co se Vám líbí nejvíce, a vykročit směle za tím. Vůbec se nebojte experimentovat a prsten si můžete třeba pověsit na krk. Jděte za svým srdcem.
process
 

Prsten je součástí rituálu

Ač se to na první pohled nemusí zdát prsteny jsou obvykle součástí většího příběhu. Ať už jde o dětské lásky, či dárky pro kamarády, či důležitou událost jako je křest, zásnuby, či svatba, prsteny jsou od nepaměti součástí těchto důležitých momentů v životě. Prsteny jsou sice nedílnou součástí velkých událostí, ale nezapomínejte na správnou velikosti zásnubního prstenu. Jak vybrat správnou velikost, tak s tím Vám pomůže největší svatební magazín.